Pokud se vám po kliknutí na tlačítko "Do obchodu" nezobrazí stránka produktu ve vybraném e-shopu, je třeba vypnout AdBlock ve vašem prohlížeči pro naši stránku.
Návod na vypnutí je například na adrese https://o.seznam.cz/jak-vypnout-adblock/#1.
Krátký popis
Vinařství L’archetipo se nachází v italském regionu Puglia na náhorní vápencové plošině Murgia Barese která se táhne od města Altamura až k pobřeží. Toto rodinné vinařství Francesca Valentina Dibenedetto vlastní v současné době asi 0 hektarů vinic které se nacházejí v nadmořské výšce 3 0 metrů na úpatí Murgia Barese na půdě pocházející z akumulace zbytkové červené zeminy kalcifikačních a erozních procesů vápencových nerovností známých pod jménem Murgia. Právě tady našly své přirozené prostředí a optimální klimatické podmínky odrůdy Primitivo Fiano a Marasco jejichž ručně sklízené hrozny disponují bohatou koncentrací chuti. V osmdesátých letech vinařství přešlo na ekologické zemědělství a dnes je certifikováno jako organické. Také jeho název “L’archetipo” nebyl zvolen náhodně představuje návrat k úplným začátkům k přírodním formám. Primárním cílem výrobního procesu je zachovat chuť vůni a barvu plodů beze změn takže kvašení probíhá výhradně pomocí původních přírodních kvasinek a vína se nikdy nefiltrují. Tak přichází na svět čisté a nedotčené plody úžasné synergie dosažené rovnováhou mezi všemi okruhy ekosystému. Fiano je bílé víno jehož květinové nuance si často podmaní patra milovníků kvalitního vína. Fermentace probíhá pomocí malého množství hroznů sklizených o 10 dní dříve než zbylé hrozny což zajišťuje výraznou stopu přírodní kvasinky. Šťávy kvasí spontánně při kontrolované teplotě zhruba dva měsíce v nerezových tancích kde se poté dalších šest měsíců zdokonalují na svých vzácných kalech předtím než jsou bez filtrace a přidaných siřičitanů stáčeny do láhví. Místo původu: Itálie region PugliaVinařství: L’ARCHETIPOOznačení: IGP SalentoBarva: světle žlutá se zelenými odleskyOdrůda: 100% Fiano MinutoloObsah: 750ml Obsah alkoholu: 1 5%Vinice: Prostírá se na dvou hektarech kde pěstování probíhá podle zásad synergického zemědělství a výhradně ruční sklizeň začátkem září. Půda: v podstatě jílovitá s žílami vápence a křemičitého štěrku bohatá na humusChuť: bezchybná čistá a živá na patře díky kyselince uplynulé horké sezóny velmi svěží závěrVůně: dominuje především květinové aroma velmi elegantní a jemnéPárování s jídlem: hodí se skvěle k syrovým i grilovaným rybám šnekům korýšům a plodům moře rizotu zeleninovým pokrmům a ovociDoporučená teplota při podávání: 8° - 10°C po otevření nechat 5 -10 minut dýchat