Pokud se vám po kliknutí na tlačítko "Do obchodu" nezobrazí stránka produktu ve vybraném e-shopu, je třeba vypnout AdBlock ve vašem prohlížeči pro naši stránku.
Návod na vypnutí je například na adrese https://o.seznam.cz/jak-vypnout-adblock/#1.
Krátký popis
První záznam v němž figuruje termín engenho pod kterým se rozumí mlýn na zpracování cukrové třtiny se na Madeiře datuje k roku 145 . O necelých padesát let později jich přibylo dalších třináct přičemž do konce 16. století byste jich na ostrově našli už třicet čtyři. Navzdory tomu se tzv. Aguardente de Cana nezačala destilovat dříve než v 17. století. Zatímco zmínky o prvním melasovém rumu na Madeiře se vztahují již k počátku 16. století produkce rumu z čerstvé šťávy z cukrové třtiny který je dnes pro tento ostrov tak typický začíná až v roce 1649. Svůj zlatý věk zažíval místní rum v 19. století kdy bylo na Madeiře v provozu 13 palíren. V současnosti kdy se na rumy z Madeiry vztahuje chráněné geografické označení jsou ale na ostrově už pouze čtyři palírny: Engenhos Do Norte Engenhos de Calheta L’Engelho Novo a nejmenší rodinná destilerie vyrábějící rum O Reizinho. Tou nejvýznamnější je však přirozeně ta největší Engenhos Do Norte která je situována v severovýchodní části ostrova v městečku Porto da Cruz. Palírna byla založena v roce 19 7 a dodnes prý představuje nejstarší destilerii v Evropě která funguje na páru. Cukrová třtina se na Madeiře sklízí od března do května přičemž téměř polovina veškeré sklizené třtiny putuje právě do Engenhos Do Norte z čehož jasně vyplývá že se zde rum vyrábí pouze z čerstvé šťávy cukrové třtiny. To vše zpracovávají čtyři destilační zařízení – tři kolony a jeden pot still. Od roku 013 vlastní Engenhos da Norte rodinná společnost J. Faria & Filhos která se zabývá výrobou alkoholu již od roku 1949. Mezi nejvýznamnější značky které tuto destilerii opouští se řadí rumy s názvem 970. RUM 970 15 Años Cask Strength (limited edition – new batch) Tato limitovaná edice patnáctiletého agricole rumu se vyrábí z čerstvé šťávy z cukrové třtiny která se po 48hodinové fermentaci destiluje na kotlíkovém destilačním zařízení a dále ukládá ke zrání v sudech po vínu madeira. Výsledkem je stařený rum s intenzivním aroma exotického dřeva karamelu a kandovaného ovoce. Chuť je elegantní a jemná s nádech koření. Lahvováno bylo v roce 0 1 pouhých 13 3 lahví o síle 49 6 %.