Tenute Dettori Moscadeddu Romangia IGT Bianco Passito

Tenute Dettori Moscadeddu Romangia IGT Bianco Passito

a najít nejvýhodnější cenu za celou objednávku
Koupíte v 1 e-shopu od 1 490 Kč

Tenute Dettori Moscadeddu Romangia IGT Bianco Passito koupíte na DramRoom.cz
DramRoom.cz
1 490 Kč
Skladem (odeslání ihned)

Pokud se vám po kliknutí na tlačítko "Do obchodu" nezobrazí stránka produktu ve vybraném e-shopu, je třeba vypnout AdBlock ve vašem prohlížeči pro naši stránku. Návod na vypnutí je například na adrese https://o.seznam.cz/jak-vypnout-adblock/#1.

Krátký popis
Rodinné vinařství “Tenute Dettori” Alessandra Dettoriho se nachází na severozápadě kouzelného italského ostrova Sardinie mezi městy Sassari a Castelsardo v jedné z historických oblastí typické sardinské modré odrůdy Cannonau a to v její nejúrodnější části zvané Romangia v obci Sennori v údolí Badde Nigolosu přírodním amfiteátru na nejvyšších kopcích obce s výhledem na záliv Asinara a ostrov Korsika. Tato prosperující krajina s olivovými háji fíkovníky rohovníky vavříny různými druhy keřů křovinami sady a vinicemi rostoucími až k obrovské pláni je bohatá i na svědectví o nejstarším lidském osídlení. To že víno vzniklo v Romangia před více než 3000 lety dokládá mnoho archeologických nálezů terakotových váz z první poloviny třetího tisíciletí př. n. l. to jest 000 let před římskou etruskou fénickou a řeckou civilizací. Byly nalezeny i opravdové keramické “dekantéry” datované k roku 900 n. l. Všechny tyto nálezy jsou uloženy v muzeu A. Sanna v Sassari. Díky historickým dokumentům je známo že rodina Dettori začala obdělávat půdu už v roce 998 a v roce 1883 vysadila vinice Dettori Rosso. Považují se za vinařské řemeslníky kteří v souladu s přírodou vyrobí ročně 0000 - maximálně 45000 lahví když je příroda velkorysá. Nepodřizují se diktátu trhu nýbrž vyrábí vína která mají rádi vína která zapadají do jejich kultury a jsou plodem historického dědictví jenž jim předali jejich předci. Všechna jejich vína jsou skutečná “cru” odrážející původ terroiru vyráběná pouze z hroznů které pěstují na svých historických a tradičních vinicích v Badde Nigolosu. Zde můžete najít více než sto let staré keře a každý vinohrad plodí své speciální víno jelikož všechny jejich vinice jsou jednoodrůdové. Jasnost a teplo tohoto místa ovlivňuje 100% výrazu vína. Vinice se obhospodařují dle biodynamických principů (metoda založená na učení Rudolfa Steinera vycházející především z touhy respektovat životní prostředí a prostředí vinné révy využívajíc přírodních postupů a prostředků k podpoření její vitality). Kromě vína na své farmě pěstují také pšenici zeleninu ovoce a olivy. Alessandro Dettori říká: “ Naše vína jsou svobodná mohou se naplno vyjádřit neboť jsou jen zkvašenou vymačkanou šťávou z vinné révy”. Doporučujeme navštívit jejich farmu “Agriturismo Kent’Annos” (www. kentannos. it) která se nachází uprostřed vinic majestátní panenské krajiny kde i v parném létě vane vítr ze Sennorských kopců a kde můžete při skvělé večeři s ochutnávkou (včetně historických ročníků) obdivovat krásné západy slunce nad mořem a přespat v impozantním bungalovu. Restaurace je bývalé staré sklepení jednoduché původní struktury která byla důsledně zachována a v rafinovaném prostředí připravena přivítat vás pouze pokrmy z čerstvých zde vypěstovaných surovin…daleko od chaosu přeplněných a hlučných míst a zároveň v blízkosti všeho…Bílé muškátové víno Moscadeddu se sklízí dlouho po obvyklé době sklizně až když už přezrálo přímo na výhoncích a jeho barva vybledla. Je krásně sladké a harmonické a zároveň velmi svěží. Po ruční sklizni probíhá výběr těch nejlepších přezrálých hroznů na speciálním ocelovém třídícím stole. Hrozny vína jsou zbaveny stopek ale nejsou rozdrceny mošt maceruje na slupkách v cementových tancích bez přidání oxidu siřičitého. Délka macerace záleží na vlastnostech moštu a trvá tři až deset dní. Poté probíhá spontánní fermentace. Víno je vždy vytahováno ručně aby nedošlo k narušení slupek. Zraje a odpočívá v malých cementových nádobách až do okamžiku lahvování které nastává obvykle za dva až tři roky. Při výrobě nejsou použity žádné umělé chemikálie kromě síry žádné přidané kvasinky žádné enzymy ani jiné pomocné látky jak během fermentace tak i v průběhu zrání. Víno není filtrováno čiřeno ani barikováno. Místo původu: Itálie Sardinie obec Sennori vinice Badde NigolosuVinařství: Tenute DettoriBiodynamický certifikát: Demeter č. 444Biologický certifikát: IT-BIO-004 č. 367 5Označení: Romangia Igt (Romangia je nejplodnější částí zeměpisné oblasti Logudoro v sardinském jazyce znamená zlaté místo”) Barva: konzistentní jasně zlatáOdrůda: 100% Moscato Sennori - bílé muškátové hrozny mají orientální původ je známo že tato réva je jednou z nejstarších na SardiniiVinice: s průměrným věkem 45 let se rozprostírá na 89 hektarech na kopci v nadmořské výšce 300m. optimální provzdušňování je podporováno kopcovitou polohou vinic pěstovaných klasickým sardským stromovým systémem bez zavlažování; vinice je obdělávaná dle biologických kritérií; začátku sklizně předchází procházka vinicí a žvýkání hroznů k vyhodnocení jejich zralosti sklízí se výhradně ručně pouze přezrálé hrozny jsou vkládány do beden a dopraveny do sklepů kde jsou okamžitě zpracovány Půda: kopcovitý terén dobře strukturovaná půda odvádějící vodu bohatá na humus převážně vápencová - organogenní vápenec klastický vápenec pískovec a miocénní směs hornin (barva půdy je tedy prakticky krémově bílá)Roční produkce: 1000 - 3000 láhvíChuť: v ústech je uklidňující sladká a půvabná vyznačující se vzácnou svěžestí velkorysá a uvolněná s příjemným dlouhotrvajícím závěremVůně: úžasná ovocná s medovými náznaky které se překrývají s citrusem eukalyptem rozmarýnem a obecně se středomořskou vegetacíPárování s jídlem: hodí se skvěle ke všem suchým pečivům ke zrajícím tvrdým a kořeněným sýrům vynikající při meditaci a k dezertům nebo prostě jen tak po jídleDoporučená teplota při podávání: 1 -14°C po přepravě vína nechte láhev stát a po otevření dejte vínu čas aby se otevřelo; doporučujeme karafovat 15-30 min. před podáváním pro odhalení všech vůní a otevření se někdy může být velmi mírně šumivé což po dekantaci zmizí na dně láhve se mohou někdy utvořit mírné přírodní usazeniny které jsou v pořádku