Château de Roquefort Les Mures aktuálně nelze zakoupit v žádném z porovnávaných e-shopů...
Krátký popis
CHÂTEAU DE ROQUEFORT – CÔTES DE PROVENCERodinné vinařství Château de Roquefort se nachází ve francouzském Provensálsku v místě zvaném Roquefort la Bedoule. Současní majitelé rodina Villeneuve získala tuto nemovitost a půdu již v roce 188 od svého předka vojenského generála a vévody z Gardanne jenž ji vlastnil od roku 181 . Hlavní činností Château de Roquefort do dnešní doby zůstává vinařství a výroba vína zatímco v minulosti to bylo i lesnictví a zemědělství. Historický sklep pochází z roku 1734 ale v roce 1995 byl modernizován a dnes se může pochlubit nejnovějšími vinařskými systémy včetně nádrží ve třech úrovních. Vinařství pěstuje typické odrůdy Provence (Grenache Noir Syrah Cinsault Mourvèdre Carignan Clairette Rolle neboli Vermentino a Ugni blanc) a kombinuje nejmodernější techniky s tradicí. Jedna třetina vysázených vinic je stará více než 40 let druhá třetina má mezi 15 a 40 lety a zbytek vysazovali v průběhu posledních 15 let. Všech 5 hektarů vinic je chráněno skalami a nachází se na příkrém svahu v nadmořské výšce 350–400 metrů takže každá zemědělská práce se musí provádět ručně s velkou dovedností. Vysoká poloha také umožňuje pozdější sklizeň jež vede k větší čerstvosti a vyšší fenolové zralosti. Proto jsou jejich vína komplexnější než je obvyklé u provensálských vín. Půda je směsí kamenité hlíny a křídy. Blízkost moře a proudění vzduchu zde zmírňují mikroklima a ovlivňují vinnou révu i chuť samotného vína. Biodynamická metoda pěstování a výroby vína zaručuje že zde vznikají zdravé produkty vysoké kvality v nichž se odráží jejich původ a také energie a vášeň výrobce Raimonda de Villeneuve Flayosc vnímavého vinaře a degustátora jehož rodiče žili svého času ve Vídni i v Praze. Impozantně krásné vinice tradiční půdní kultura a metody výroby vytvářejí jemná často vzácná vína s označením Côtes de Provence. „Les Mures“Cuvée „Les Mures“ je malý provensálský klenot který vás svede svou sladkostí koncentrací a saténovou strukturou. Má v sobě jižní temperament a severní svěžest. Je to svěží okouzlující vysoce kvalitní a vzácně dobré červené víno které se díky své všestrannosti hodí pro každý stůl a příležitost. Nejdříve po dobu 4 až 5 týdnů probíhá dlouhá macerace a poté spontánní fermentace v otevřených cementových nádobách při kontrolované teplotě. Celkem 0 % vína zraje a zdokonaluje se na ušlechtilých kalech v cementových kádích a zbytek ve 0hl a 40hl sudech po dobu 11 měsíců. Místo původu: Francie Provensálsko Roquefort la BedouleVinařství: Château de RoquefortOznačení: Côtes de Provence AOCBarva: sytě rubínová s nádechem odstínů červené pivoňkyOdrůda: 40 % Grenache Noir (červené hroznové víno jedno z nejstarších ve Francii velmi silné) 5 % Carignan (červené hrozny kterým se říká „cabernet jihu“) 0 % Syrah (červená odrůda hroznů z jižní Francie díky které je víno komplexní s hlubokými a sametovými tříslovinami) 5 % Cinsault (červené hroznové víno intenzivní s jemnou tříslovinou) 5 % Mourvédre (červené hrozny rozšířené v Provensálsku v oblastech kolem řeky Rhôny jež dodávají barvu plnost a třísloviny) a 5 % Cabernet Sauvignon (odrůda známá díky vysokému obsahu tříslovin pro výrobu vín vhodných pro dlouhodobá zrání)Vinice: s průměrným věkem 45 let se západní a severozápadní orientací se rozprostírá na 4 hektarech obdělávaných biodynamicky na kopcích v nadmořské výšce 360 až 390 metrů díky čemuž se sklízí ručně od 19. 9. do 1 . 10. Vinice jsou dobře chráněny okolními útesy jako v amfiteátru ve kterém panuje velmi zvláštní a jemné mikroklimaPůda: čerstvá jílovitě-vápnitá kamenitá s mnoha komponenty z oxidu křemičitéhoChuť: na patře sladká a hedvábná šťavnatá ovocná chuť dokonale pokrývá jemně přítomné třísloviny vytvářející harmonickou dobře vyváženou chuť a svěží dlouhotrvající závěrVůně: zralý a komplexní bouquet v němž dominují vůně červeného a černého ovoce (třešně ostružiny černý rybíz) s divokými tóny typické středomořské vegetace (zimostráz jalovec tymián rozmarýn levandule a šalvěj) sladkého koření a tapenádyPárování s jídlem: hodí se skvěle jako aperitiv a k červeným masům a drůbežiDoporučená teplota při podávání: 16°C - chladná téměř sklepní teplota dodá vínu úžasnou svěžest chcete-li lépe ocenit organické víno před konzumací doporučujeme nechat ho po otevření “dýchat” 30-60 min. a podávat ve středně otevřeném poháru