Col Fondo je originální a tradiční verzí Prosecca. Vinifikace probíhá bez přidaných siřičitanů - víno “frizzante” (jemně perlivé) se z něho stává přirozenou fermentací v lahvi. Přírodní kvasinky zůstávají po fermentaci v lahvi v podobě jemného sedimentu - odtud pochází název “Col Fondo”. Ten dává vínu charakteristickou vůni chlebové kůrky.
Víno můžeme podávat čiré tak že ho před pitím dekantujeme a zbavíme ho sedimentu (fondo). Druhou možností je nalévat ho i se sedimentem (pokud je usazený je potřeba ho v lahvi zvířit) a užít si tak plně jeho bohaté aroma.
Lahev je zavřena zátkou nikoliv klasickým sektovým uzávěrem - víno je v kategorii Frizzante a je zde tak nižší tlak.
Víno má jemnou pěnu a světlou slámovou barvu.
Vůně je intenzivní s aroma chlebové kůrky.
Chuť je harmonická svěží a suchá se středně plným tělem.
Je ideálním aperitivem vínem pro přípitek ale dá se kombinovat i s různými typy jídel.