Domaine de Villeneuve Châteauneuf-du-Pape “Les Vieilles Vignes”

a najít nejvýhodnější cenu za celou objednávku
Koupíte v 1 e-shopu od 1 599 Kč

Domaine de Villeneuve Châteauneuf-du-Pape “Les Vieilles Vignes” koupíte na DramRoom.cz
DramRoom.cz
1 599 Kč
Skladem (odeslání ihned)

Pokud se vám po kliknutí na tlačítko "Do obchodu" nezobrazí stránka produktu ve vybraném e-shopu, je třeba vypnout AdBlock ve vašem prohlížeči pro naši stránku. Návod na vypnutí je například na adrese https://o.seznam.cz/jak-vypnout-adblock/#1.

Krátký popis
DOMAINE DE VILLENEUVEMalé rodinné vinařství Domaine De Villeneuve se nachází ve Francii v jižní části údolí Rhôny na základech velmi staré vinice v nejsevernějším sektoru známé apelace Châteauneuf-du-Pape. Patří rodině Wallut vášnivým vinařům kteří jej převzali v roce 1993 ve velmi špatném stavu kdy bylo potřeba rozsáhlých prací jak na vinici tak i v samotném vinařství aby o deset let později vyplatili svého společníka a stali se tak jedinými vlastníky. Vinařství nese jméno protější malé vesničky z níž vede cesta až do Avignonu. Jednou ze zvláštností tohoto vinařství jsou tři velmi odlišné terroir umístěné na křižovatce několika starých geologických podlaží: 1. apelace se slavnými oblázky „galets roulés“ červeným jílem a vápencem . hliněný terroir a 3. písečný terroir mořského původu. Tato rozmanitost dává vínu vyváženost a eleganci. Hrubé povlaky siltu (nezpevněná usazená hornina tvořená částicemi vznikajícími zvětráváním starých hornin) písky a oblázky dodávají půdě pórovitost což je znamením kvality terroir. Apelace Châteauneuf-du-Pape podléhá přísným pravidlům produkce a to z hlediska jak pěstitelských metod tak i autorizovaných odrůd (celkem třináct) nebo povinného trojího třídění. Odpovědnost za tuto klíčovou fázi má majitel vinařství Stanislas Wallut. Vinice s věkem 40 až 100 a více let na celkem 3 00 hektarech se rozkládají v obcích Châteauneuf-du-Pape Bédarrides Courthézon Orange a Sorgues a jsou certifikovány jako bio a biodynamické od roku 1998 (metoda založená na učení Rudolfa Steinera vychází především z touhy respektovat životní prostředí a prostředí vinné révy a využívá přírodních postupů a prostředků k podpoření její vitality). Vinařské zařízení a sklepy byly kompletně přestavěny a dnes patří k nejmodernějším v jižním údolí Rhôny. Sklep se nachází více než 6 metrů pod zemí a je postavený tak aby dýchal a přirozeně reguloval teplotu a vlhkost. Biodynamická metoda pěstování a výroby vína zaručuje že zde vznikají zdravé produkty vysoké kvality v nichž se odráží jejich původ a také energie a vášeň jejich výrobce. Pro rodinu Wallut je péče a úcta k půdě a révě zásadní. V roce 011 bylo vinařství zařazeno do průvodce „Nejlepší vína z Francie“. Châteauneuf-Du-Pape „Les Vieilles Vignes“Disponuje neuvěřitelnou strukturou plnou energie. Je to smyslné a svěží suché červené víno s velkou elegancí. Zosobňuje čistotu přesnost v aromatech a místo odkud pochází. Hodně ho ovlivňuje charakter půdy a klimatické podmínky. Sklízí se ručně hrozny se pečlivě třídí destemování závisí na ročníku lisování se provádí vertikálním lisem který umožňuje plnou kontrolu kvality a přesnost výsledného vylisování šťávy. Spontánní fermentace a macerace probíhají 15– 0 dní v padesátihektolitrových vykachlovaných cementových tancích. Poté 90 % vína zraje v těchto tancích a zdokonaluje se po dobu 18– 4 měsíců na ušlechtilých kalech aby se udržely ovocitost a svěžest vína a zbylých 10 % zraje a zdokonaluje se po dobu tří let na ušlechtilých kalech v tzv. demi-muids 600litrových francouzských dubových tancích. Před lahvováním neprobíhá žádné čiření ani filtrace. Místo původu: Francie Orange jižní část údolí Rhôny vesnička VilleneuveVinařství: Domaine De VilleneuveBiodynamický certifikát: BiodyvinBiologický certifikát: EcocertOznačení: Châteauneuf-du-Pape AOC je první vinné označení Francie které vzniklo už v roce 1936Barva: intenzivní rubínově červenáOdrůda: 70 % Grenache Noir (červené hroznové víno jedno z nejstarších ve Francii velmi silné) 16 % Mourvedre (je to méně známá ale základní odrůda jižní části údolí Rhôny dává velmi krásná těžká vína s nezaměnitelnou aromatikou) 8 % Syrah (červená odrůda hroznů z jižní Francie díky které je víno komplexní s hlubokými a sametovými tříslovinami) 4 % Cinsault (červené hroznové víno intenzivní s velmi jemnou tříslovinou) % Clairette (jedna z nejstarších bílých odrůd jejíž víno je jemné a velmi dobré)Vinice: s průměrným věkem 60 let a rozlohou 8 4 hektaru obdělávaných podle biodynamických kritérií sklízí a třídí se ručně s použitím tří selekcí hroznů: 1. přímo z keře . na velkém stole na vinici a 3. na vibrujícím stole u vchodu do sklepaPůda: vápencový jíl neboli slín s typickými povrchovými „galets roules“ – bílými až načervenalými oblázky pocházejícími z ložisek doby ledové a z nánosových ložisek řeky Rhôny. Kameny zajišťují že i přes noc půdu a kořeny révy zahřívá teplo získané během dneRoční produkce: cca 1 000 lahvíChuť: plná krásně vyvážená bohatá velmi svěží ovocná s dotekem minerálů a chutných tříslovin a úžasnou kořenitou hloubkou s harmonickým dlouhotrvajícím závěrem s květinovými a minerálními tónyVůně: po provzdušnění komplexní s náznaky červených květin a lesního ovoce černých oliv a středomořských křovin s jemnými pikantními tónyPárování s jídlem: hodí se skvěle ke všem druhům klasických masových pokrmů telecím vepřovým hovězím jehněčím kachním zvěřině pečenému kuřeti i uzeninám asijským pokrmům tuňákovým pokrmům houbovým těstovinám lilku a rajčatům a k plnotučným nepikantním sýrůmDoporučená teplota při podávání: 15 5–18 °C – chladná téměř sklepní teplota dodá vínu úžasnou svěžest. Doporučujeme karafovat mladší ročníky 60–1 0 min. před podáváním aby se projevily všechny vůně a zjemnila chuť; starší ročníky stačí dekantovat jen kvůli odstranění přírodního sedimentu který je v pořádku.
Naše tipy