Pokud se vám po kliknutí na tlačítko "Do obchodu" nezobrazí stránka produktu ve vybraném e-shopu, je třeba vypnout AdBlock ve vašem prohlížeči pro naši stránku.
Návod na vypnutí je například na adrese https://o.seznam.cz/jak-vypnout-adblock/#1.
Krátký popis
An Dúlamán vzniká v irské oblasti Donegal drsném odlehlém a nezávislém místě které je silně ovlivněné divokým Atlantikem. Toto místo má dlouhou tradici destilace zejména toho času ilegálního destilátu poitín tedy neregulované whiskey. Oblast Donegal byla pověstná vysokou kvalitou svých destilátů. Pro zakladatele Jamese Dohertyho je Donegal blízký neboť odsud pochází jeho rodina a bylo dlouho jeho přáním se do oblasti vrátit postavit zde palírnu a vrátit tak oblasti tuto téměř ztracenou tradici. An Dúlamán se vyrábí jako gin typu London Dry James Doherty pro něj ovšem vytvořil novou kategorii Irish Maritime Gin což znamená že se při jeho výrobě používají mořské rostliny a gin vzniká v blízkosti irského pobřeží. Gin je výsledkem několika let experimentů během kterých James a jeho žena Moira zkoušeli při destilaci až 30 různých druhů mořských řas. Výsledný gin se zakládá na šesti běžně používaných rostlinných ingrediencích které utváří robustní základ ginu a pěti druzích mořských řas. An Dúlamán se vyznačuje nejdříve jemnými jalovcovými tóny které postupně ustupují a projevuje se komplexita ginu s plnými tóny umami soli a máslové ústřicové hladkosti s náznaky vlašských ořechů a taninů. Po čase se objeví nasládlé hřejivé tóny tureckého medu. Použité rostlinné ingredience: Makedonský jalovec bulharský koriandr belgická andělika kůra skořicovníku čínského z Indonésie kůra španělských citronů a kůra egyptských pomerančů a pět druhů mořských řas: Pelvetia canaliculata (dúlamán) poskytla ginu jméno a zpívá se o ni i v jedné irské lidoví písni. Roste poblíž břehu ve vodě je žlutá a ginu dodává lehce hořké taninové tóny. Palmaria palmata (dulse) je pravděpodobně nejběžnější z pěti používaných řas. Podle záznamů ji na severozápadě Irska sbírali mniši již před 1400 lety. Má krásnou červeno-fialovou barvu a lehce slanou umami chuť. Saccharina latissima (sugar kelp) roste až do 4metrové délky a má vysoký obsah přírodního cukru. Kromě sladkosti kterou ginu dodává zdůrazňuje chuť ostatních bylin. Chondrus crispus (irský mech) je červená řasa která roste na kamenech na pobřeží. Již 400 let před naším letopočtem se v Irsku používala jako zdroj potravy i lék neboť má vysoký obsah proteinu minerálů i vitaminů. Dodává ořechovou nasládlost. Osmundea pinnatifida (pepper dulse) je z pěti řas nejmenší ale rozhodně nejvýraznější. Roste nejdál od pobřeží což znamená že je nutné čekat na úplněk a s ním související největší odliv aby bylo možné ji sbírat. Přes svou drobnost vyniká výraznou chutí která se vyznačuje tóny česneku a minerální aromatického a intenzivně pepřového umami. Fáze měsíce kdy byla pro danou várku ginu sbírána je uváděna i na štítku na hrdle lahve. Například L7 017 odkazuje na sedmý úplněk roku 017.