Archetipo L'archetipo Litrotto Rosso

a najít nejvýhodnější cenu za celou objednávku
Koupíte v 1 e-shopu od 380 Kč

Archetipo L'archetipo Litrotto Rosso koupíte na DramRoom.cz
DramRoom.cz
380 Kč
Skladem (odeslání ihned)

Pokud se vám po kliknutí na tlačítko "Do obchodu" nezobrazí stránka produktu ve vybraném e-shopu, je třeba vypnout AdBlock ve vašem prohlížeči pro naši stránku. Návod na vypnutí je například na adrese https://o.seznam.cz/jak-vypnout-adblock/#1.

Krátký popis
L’ARCHETIPOVinařství L’archetipo se nachází v italském regionu Apulie na náhorní vápencové plošině Murgia Barese která se táhne od města Altamura až k pobřeží. Toto rodinné vinařství Francesca Valentina Dibenedetta vlastní v současné době asi 0 hektarů vinic které se nacházejí v nadmořské výšce 3 0 metrů na úpatí Murgia Barese na půdě pocházející z akumulace zbytkové červené zeminy kalcifikačních a erozních procesů vápencových nerovností známých pod jménem Murgia. Právě tady našly své přirozené prostředí a optimální klimatické podmínky odrůdy Primitivo Fiano a Marasco jejichž ručně sklízené hrozny disponují bohatou koncentrací chuti. V osmdesátých letech vinařství přešlo na ekologické zemědělství a dnes je certifikováno jako organické. Také jeho název „L’archetipo“ nebyl zvolen náhodou – symbolizuje návrat k úplným začátkům k přírodním formám. Primárním cílem výrobního procesu je zachovat chuť vůni a barvu plodů beze změn takže kvašení probíhá výhradně pomocí původních přírodních kvasinek a vína se nikdy nefiltrují. Tak přichází na svět čisté a nedotčené plody úžasné synergie dosažené rovnováhou mezi všemi okruhy ekosystému. LitrottoČervené Litrotto je lahodné čerstvé a zralé ovocné víno s výrazně středomořskou duší. Je to lahev s čistým douškem vyhrazeným pro neformální příležitosti. Fermentace probíhá pomocí malého množství hroznů sklizených o 10 dní dříve než zbylé hrozny což zajišťuje výraznou stopu přírodní kvasinky která nejlépe interpretuje terroir. Po dvaceti až třiceti dnech na konci kvašení se hrozny oddělí a lehkým lisováním se získá mladé víno. V tomto období je jediným kontrolovaným parametrem teplota která nesmí překročit 4 °C aby se co nejlépe zachovalo aroma. Poté se po dobu 18 měsíců nechává zrát v nerezových tancích předtím než je bez čiření a filtrace stáčeno do lahví kde odpočívá nejméně 6 měsíců. V době plnění do lahví se přidá minimální dávka oxidu siřičitého. Místo původu: Itálie region ApulieVinařství: L’ARCHETIPOBarva: jasně purpurováOdrůda: 30 % Montepulciano (červené hrozny velmi oblíbené ve střední a jižní Itálii známé pro svou jemnost a ovocnost) 0 % Merlot (odrůda velmi bohatá na třísloviny) 0 % Cabernet Sauvignon (odrůda jež je díky vysokému obsahu tříslovin vhodná pro výrobu vína pro dlouhodobé zrání) 0 % Primitivo (červené hrozny rozšířené především v regionu Apulie kde se jim daří nejlépe jinak pěstované v celé jižní Itálii) 10 % Susumaniello (autochtonní červené bobule hroznů Valle d'Itria s malými hrozny a vysokým obsahem antokyanů a polyfenolů; dodávají vínu barvu třísloviny a kyselinku)Vinice: je stará let a průměrná výtěžnost na hektar je 9 5 tuny. Rozprostírá se na devatenácti hektarech vysazovaných biodynamicky a obdělávaných podle kritérií zemědělské synergie a biologické certifikace ICEA. Sklizeň probíhá výhradně ručně v polovině říjnaPůda: pískovec půda s významnou přítomností oblázků štěrku písku a humusu. Hlinitá část podporovaná bahnem dává půdě vhodnou vlhkost která je neustále propouštěna díky přítomnosti oblázků a štěrkůChuť: na patře je lehká a harmonická s charakteristickou pikantností a jemnými nuancemi ovocných tónů s příchutí švestek třešní černého rybízu ostružin borůvek černých malin a kořeníVůně: jemné aroma ovocných středomořských tónů s lehkými slanými nádechyPárování s jídlem: hodí se prakticky ke všem pokrmům i jako aperitiv nejlépe ovšem k masovým předkrmům uzeninám a hlavním chodům z bílého masaDoporučená teplota při podávání: 16–18 °C. Po otevření nechat 15 minut nadechnout poté dekantovat a nechat dalších 15 minut dýchat
Výběr produktů Archetipo

Naše tipy