L'archetipo Litrotto Rosso

a najít nejvýhodnější cenu za celou objednávku
Koupíte v 1 e-shopu od 380 Kč

L'archetipo Litrotto Rosso koupíte na DramRoom.cz
DramRoom.cz
380 Kč
Skladem (odeslání ihned)

Pokud se vám po kliknutí na tlačítko "Do obchodu" nezobrazí stránka produktu ve vybraném e-shopu, je třeba vypnout AdBlock ve vašem prohlížeči pro naši stránku. Návod na vypnutí je například na adrese https://o.seznam.cz/jak-vypnout-adblock/#1.

Krátký popis
L’ARCHETIPOVinařství L’archetipo se nachází v italském regionu Apulie na náhorní vápencové plošině Murgia Barese která se táhne od města Altamura až k pobřeží. Toto rodinné vinařství Francesca Valentina Dibenedetta vlastní v současné době asi 0 hektarů vinic které se nacházejí v nadmořské výšce 3 0 metrů na úpatí Murgia Barese na půdě pocházející z akumulace zbytkové červené zeminy kalcifikačních a erozních procesů vápencových nerovností známých pod jménem Murgia. Právě tady našly své přirozené prostředí a optimální klimatické podmínky odrůdy Primitivo Fiano a Marasco jejichž ručně sklízené hrozny disponují bohatou koncentrací chuti. V osmdesátých letech vinařství přešlo na ekologické zemědělství a dnes je certifikováno jako organické. Také jeho název „L’archetipo“ nebyl zvolen náhodou – symbolizuje návrat k úplným začátkům k přírodním formám. Primárním cílem výrobního procesu je zachovat chuť vůni a barvu plodů beze změn takže kvašení probíhá výhradně pomocí původních přírodních kvasinek a vína se nikdy nefiltrují. Tak přichází na svět čisté a nedotčené plody úžasné synergie dosažené rovnováhou mezi všemi okruhy ekosystému. LitrottoČervené Litrotto je lahodné čerstvé a zralé ovocné víno s výrazně středomořskou duší. Je to lahev s čistým douškem vyhrazeným pro neformální příležitosti. Fermentace probíhá pomocí malého množství hroznů sklizených o 10 dní dříve než zbylé hrozny což zajišťuje výraznou stopu přírodní kvasinky která nejlépe interpretuje terroir. Po dvaceti až třiceti dnech na konci kvašení se hrozny oddělí a lehkým lisováním se získá mladé víno. V tomto období je jediným kontrolovaným parametrem teplota která nesmí překročit 4 °C aby se co nejlépe zachovalo aroma. Poté se po dobu 18 měsíců nechává zrát v nerezových tancích předtím než je bez čiření a filtrace stáčeno do lahví kde odpočívá nejméně 6 měsíců. V době plnění do lahví se přidá minimální dávka oxidu siřičitého. Místo původu: Itálie region ApulieVinařství: L’ARCHETIPOBarva: jasně purpurováOdrůda: 30 % Montepulciano (červené hrozny velmi oblíbené ve střední a jižní Itálii známé pro svou jemnost a ovocnost) 0 % Merlot (odrůda velmi bohatá na třísloviny) 0 % Cabernet Sauvignon (odrůda jež je díky vysokému obsahu tříslovin vhodná pro výrobu vína pro dlouhodobé zrání) 0 % Primitivo (červené hrozny rozšířené především v regionu Apulie kde se jim daří nejlépe jinak pěstované v celé jižní Itálii) 10 % Susumaniello (autochtonní červené bobule hroznů Valle d'Itria s malými hrozny a vysokým obsahem antokyanů a polyfenolů; dodávají vínu barvu třísloviny a kyselinku)Vinice: je stará let a průměrná výtěžnost na hektar je 9 5 tuny. Rozprostírá se na devatenácti hektarech vysazovaných biodynamicky a obdělávaných podle kritérií zemědělské synergie a biologické certifikace ICEA. Sklizeň probíhá výhradně ručně v polovině říjnaPůda: pískovec půda s významnou přítomností oblázků štěrku písku a humusu. Hlinitá část podporovaná bahnem dává půdě vhodnou vlhkost která je neustále propouštěna díky přítomnosti oblázků a štěrkůChuť: na patře je lehká a harmonická s charakteristickou pikantností a jemnými nuancemi ovocných tónů s příchutí švestek třešní černého rybízu ostružin borůvek černých malin a kořeníVůně: jemné aroma ovocných středomořských tónů s lehkými slanými nádechyPárování s jídlem: hodí se prakticky ke všem pokrmům i jako aperitiv nejlépe ovšem k masovým předkrmům uzeninám a hlavním chodům z bílého masaDoporučená teplota při podávání: 16–18 °C. Po otevření nechat 15 minut nadechnout poté dekantovat a nechat dalších 15 minut dýchat
Výběr produktů Archetipo

Naše tipy