Značka: Nikka
Druh: Single malt whisky
Země původu: Japonsko
Zrání: Sudy po sherry
Procenta alkoholu: 45 %
Popis: Miyagikyo Single Malt je jemná ovocná whisky která se vyrábí z méně nakouřeného ječmene na kotlíkovém destilačním zařízení. Má nezaměnitelné aroma které je výrazně ovlivněno sudy po sherry. Miyagikyo Single Malt je ukázkou typických znaků sladových whisky z palírny Mijagikjó druhé destilerie společnosti Nikka která byla vybudována roku 1969. Zakladatel Masataka Takecuru otec japonské whisky vybral její polohu v horách prefektury Mijagi známé svým čistým ovzduším a kvalitou přírodních pramenů aby mohla ona i chutě její whisky kontrastovat s jeho první destilerií Joiči která se nachází na pobřeží.
Degustační poznámky:
Vůně: Aromatická bohatá. Iris sladový ječmen exotické ovoce (banány) lékořice kafr.
Chuť: Jasná intenzivní a elegantní. Sladový ječmen lékořice koření (zázvor skořice) čokoláda bylinné tóny. Čerstvé tabákové listy kokos. Dlouhotrvající příjemný závěr s tóny sušených lístků růže citrusů (citron grep) tabáku koření (kardamom zázvor) pražených ořechů dušeného ovoce (jablka slívy) a s jemným exotickým aromatem (liči).
Doporučené podávání: Samotná či s ledem. Její chuť skvěle doplní sušené ovoce mandle ovčí sýr (manchego pecorino) nebo steak.