Tenute Dettori Tenores Romangia IGT Rosso

Tenute Dettori Tenores Romangia IGT Rosso

a najít nejvýhodnější cenu za celou objednávku
Koupíte v 1 e-shopu od 1 290 Kč

Tenute Dettori Tenores Romangia IGT Rosso koupíte na DramRoom.cz
DramRoom.cz
1 290 Kč
Skladem (odeslání ihned)

Pokud se vám po kliknutí na tlačítko "Do obchodu" nezobrazí stránka produktu ve vybraném e-shopu, je třeba vypnout AdBlock ve vašem prohlížeči pro naši stránku. Návod na vypnutí je například na adrese https://o.seznam.cz/jak-vypnout-adblock/#1.

Krátký popis
Rodinné vinařství “Tenute Dettori” Alessandra Dettoriho se nachází na severozápadě kouzelného italského ostrova Sardinie mezi městy Sassari a Castelsardo v jedné z historických oblastí typické sardinské modré odrůdy Cannonau a to v její nejúrodnější části zvané Romangia v obci Sennori v údolí Badde Nigolosu přírodním amfiteátru na nejvyšších kopcích obce s výhledem na záliv Asinara a ostrov Korsika. Tato prosperující krajina s olivovými háji fíkovníky rohovníky vavříny různými druhy keřů křovinami sady a vinicemi rostoucími až k obrovské pláni je bohatá i na svědectví o nejstarším lidském osídlení. To že víno vzniklo v Romangia před více než 3000 lety dokládá mnoho archeologických nálezů terakotových váz z první poloviny třetího tisíciletí př. n. l. to jest 000 let před římskou etruskou fénickou a řeckou civilizací. Byly nalezeny i opravdové keramické “dekantéry” datované k roku 900 n. l. Všechny tyto nálezy jsou uloženy v muzeu A. Sanna v Sassari. Díky historickým dokumentům je známo že rodina Dettori začala obdělávat půdu už v roce 998 a v roce 1883 vysadila vinice Dettori Rosso. Považují se za vinařské řemeslníky kteří v souladu s přírodou vyrobí ročně 0000 - maximálně 45000 lahví když je příroda velkorysá. Nepodřizují se diktátu trhu nýbrž vyrábí vína která mají rádi vína která zapadají do jejich kultury a jsou plodem historického dědictví jenž jim předali jejich předci. Všechna jejich vína jsou skutečná “cru” odrážející původ terroiru vyráběná pouze z hroznů které pěstují na svých historických a tradičních vinicích v Badde Nigolosu. Zde také stále najdete více než sto let staré keře a každý vinohrad plodí své speciální víno jelikož všechny jejich vinice jsou jednoodrůdové. Jasnost a teplo tohoto místa ovlivňuje 100% výrazu vína. Vinice se obhospodařují dle biodynamických principů (metoda založená na učení Rudolfa Steinera vycházející především z touhy respektovat životní prostředí a prostředí vinné révy využívajíc přírodních postupů a prostředků k podpoření její vitality). Kromě vína na své farmě pěstují také pšenici zeleninu ovoce a olivy. Alessandro Dettori říká: “ Naše vína jsou svobodná mohou se naplno vyjádřit neboť jsou jen zkvašenou šťávou vymačkanou z vinné révy”. Doporučujeme navštívit jejich farmu “Agriturismo Kent’Annos” (www. kentannos. it) která se nachází uprostřed vinic majestátní panenské krajiny kde i v parném létě vane vítr ze Sennorských kopců a kde můžete při skvělé večeři s ochutnávkou (včetně historických ročníků) obdivovat krásné západy slunce nad mořem a přespat v impozantním bungalovu. Restaurace je bývalé staré sklepení jednoduché původní struktury která byla důsledně zachována a v rafinovaném prostředí připravena přivítat vás pouze pokrmy z čerstvých zde vypěstovaných surovin…daleko od chaosu přeplněných a hlučných míst a zároveň v blízkosti všeho… Červené víno Tenores vzdává hold místním světoznámým tenorům. Je přesně takové jako jejich zpěv mocné a ohromující ale zároveň sladké a harmonické. Je výrazem místní energie a elegance. Je vínem silného charakteru bez kompromisů. Po ruční sklizni probíhá výběr těch nejlepších hroznů na speciálním ocelovém třídícím stole. Hrozny vína jsou zbaveny stopek ale nejsou rozdrceny mošt maceruje na slupkách v cementových kádích bez přidání oxidu siřičitého. Délka macerace záleží na vlastnostech moštu a trvá tři až deset dní. Víno je vždy vytahováno ručně aby nedošlo k narušení slupek. Zraje a odpočívá v malých cementových tancích až do okamžiku lahvování které nastává obvykle za dva až tři roky. Při výrobě nejsou použity žádné umělé chemikálie kromě síry žádné přidané kvasinky žádné enzymy ani jiné pomocné látky jak během fermentace tak i v průběhu zrání. Víno není filtrováno čiřeno ani barikováno. Místo původu: Itálie Sardinie obec Sennori vinice Badde NigolosuVinařství: Tenute DettoriBiodynamický certifikát: Demeter č. 444Biologický certifikát: IT-BIO-004 č. 367 5Označení: Romangia Igt (Romangia je nejplodnější částí zeměpisné oblasti Logudoro v sardském jazyce znamená zlaté místo”)Barva: tmavá rubínově červenáOdrůda: 100% Cannonau - Retagliadu Nieddu - původní modrá odrůda révy pocházející ze Sardinie; vědecké studie potvrdily že Cannonau se objevilo na Sardinii dříve než kdekoliv jinde v Evropě (existuje dochovaná úřední listina notáře Bernardina Coni z Cagliari z roku 1549 kde se zmiňuje víno Cannonau)Vinice: s průměrným věkem 60 let se prostírá na 5 78 hektarech na kopci v nadmořské výšce 300m. optimální provzdušňování je podporováno kopcovitou polohou vinic pěstovaných klasickým sardským stromovým systémem bez zavlažování; vinice je obdělávaná dle biodynamických kritérií; začátku sklizně předchází procházka vinicí a žvýkání hroznů k vyhodnocení jejich zralosti sklízí se výhradně ručně hrozny jsou vkládány do beden a dopraveny do sklepů kde jsou okamžitě zpracoványPůda: kopcovitý terén dobře strukturovaná půda odvádějící vodu bohatá na humus převážně vápencová - organogenní vápenec klastický vápenec pískovec a miocénní směs hornin (barva půdy je tedy prakticky krémově bílá) Roční produkce: 3500 - 8000 láhvíChuť: výjimečná aromatická plná bohatá a harmonická; díky vynikající kyselince a svěžesti nedochází k úniku lehkých tříslovin před nezapomenutelným dlouhotrvajícím závěremVůně: ovocná a květinová s hloubkou pikantnosti balsamica a výraznou středomořskou vůní jalovce a kůžePárování s jídlem: hodí se skvěle ke grilovaným i pečeným masům a zvěřiněDoporučená teplota při podávání: 16 -18°C po přepravě vína nechte láhev stát a po otevření dejte vínu čas aby se vyjádřilo; doporučujeme karafovat 15-30 min. před podáváním pro odhalení všech vůní a otevření se někdy může být velmi mírně šumivé což po dekantaci zmizí na dně láhve se mohou někdy utvořit mírné přírodní usazeniny které jsou v pořádku.