Pokud se vám po kliknutí na tlačítko "Do obchodu" nezobrazí stránka produktu ve vybraném e-shopu, je třeba vypnout AdBlock ve vašem prohlížeči pro naši stránku.
Návod na vypnutí je například na adrese https://o.seznam.cz/jak-vypnout-adblock/#1.
Krátký popis
ARIOUSIOSV severozápadní části řeckého ostrova Chios vládne speciální mikroklima optimální pro pěstování vinné révy. Právě odsud z Ariousie pocházela nejfamóznější vína řecké historie která byla dopravována loděmi po středozemním moři a podávána na nejvybranějších a nejluxusnějších sympoziích ve starém Řecku a Římě. Básníci z blízka i z daleka jako byl například Homér pěli na ariousijská vína ódy a nazývali je “nektarem bohů”. Díky tomu je s ariousijskými hrozny spojován termín “Homérova vína” jež žila přes 1500 let až do vzestupu a pádu Byzancie. Pojmenování Ariousios nahradilo na ostrově Chios označení “Wine of Kourounia” - vína z Kourounie malé vesnice na severu která uchovávala prastarou řeckou tradici výroby vína na ostrově. Vizí zakladatelů vinařství Ariousios S. A. bylo vzkřísit kultivaci vína na ostrově Chios a navrátit tamním vínům renomé kterému se těšila v dobách ariousijské země. S pěstováním vína tady začali v roce 001 v roce 008 pak otevřeli vinařství a ochutnávkový sál. Vinařství je situováno na svahu nad osadou Egrigoros na severozápadě ostrova necelých 60 km od stejnojmenného hlavního města. Odsud můžete pozorovat nekonečné Egejské moře i řecký ostrov Lesbos. Vinařství vedou v podstatě tři lidé: Dimitris Kefalas jeho syn Panagiotis a Anna Lagou která má na starosti public relations. Zpracovává se tady 150 tun hroznů. Je to množství které by se do budoucna mělo ještě zdvojnásobit. Vína fermentují v nerezových tancích a nechávají je zrát v dubových sudech. Menší část produkce je určena na řecký trh a větší část je exportována. Vyváží se zejména do USA Velké Británie Itálie ale také do dalších zemí světa. Chiotiko je bohaté přírodní suché červené víno. Jeho hustá tříslová textura odhaluje silnou strukturu jež v sobě skrývá jemnost díky které je víno krásně pitelné. Hrozny se nejprve nechávají zhruba jeden týden sušit na slunci. Fermentace během níž jsou matoliny (tj. zbytky vinné révy po lisování) ponechány v tanku probíhá přibližně dvacet dní. Následuje lisování tlakem až 0 5 baru. Během kvašení není do vína přidáván žádný enologický materiál (jako enzymy kvasinky apod. ) Při stabilizaci se nepoužívají procesy chlazení a filtrace. Zrání trvá 18 měsíců v přirozeně vlhkém a chladném sklepě. Víno se ukládá do dubových zhruba 6 let starých sudů. Místo původu: Řecko ostrov ChiosVinařství: AriousiosOznačení: chráněné zeměpisné označení ostrova ChiosBarva: tmavě fialováOdrůda: 100% Chiotiko Krasero (jediná původní odrůda ostrova Chios z níž se už od dob starověku získávalo tzv. ariousijské víno kterým byl ostrov proslulý po celém tehdy známém světě)Vinice: se stářím 30-40 let se prostírá na dvou hektarech v nadmořské výšce 50-350m kde pěstování probíhá s použitím organických hnojiv vinice jsou 4x ročně ošetřeny sírou a mědí a nezalévají se. Sklízí se výhradně ručně 0. - 30. září za použití 18kilogramových beden. Půda: v podstatě jílovitá s žílami vápence a křemičitého štěrku bohatá na humusChuť: v ústech silná a energická s plným tělem a zároveň osvěžující červené ovoce (třešně) vanilka a dále jsou patrné bylinky jež rostou společně s odrůdou Chiotiko Krasero na hoře Amani velmi chutný a perzistentní středomořský závěrVůně: zralého červeného ovoce s náznaky marmelády a středomořskými pikantními tónyPárování s jídlem: hodí se skvěle k masům s červenou omáčkou nebo k pikantním těstovinámDoporučená teplota při podávání: 16-18°C chuť je nejvýraznější pokud jej necháte 0 minut před podáváním dýchatDoporučené skladování: na vlhkém a chladném místě chráněném před sluncem a vysokými teplotami. Čím je starší tím je zralejší.